Translate

Tuesday, November 10, 2015

Kembang Goyang (Indonesian Crispy Flower Cookies)



In Indonesian & English

Bahan

  •  150 gr Tepung beras, 50 gr Tp. terigu
  •  ½ st Garam, 1 st Vanilie, 60 gr Gula
  •  Telur, 1 botol Minyak goreng
  •  275 ml Santan, 2 sm Biji wijen putih (dicampur wijen hitam)
  •  Ekstrak pandan & Ekstrak Rosen (opsional)

Cara membuat

  • Kocok telur & gula hingga menyatu, sisihkan. Campur rata tepung2, garam & vanilie.
  • Masukkan adonan telur ke tepung, aduk dng whisk sampai menyatu. Tuang santan sedikit2 ke adonan sambil terus diaduk hingga adonan halus tak bergumpal. Beri wijen, aduk.
  • Bila hendak membuat sebagiannya menjadi kembang goyang rasa pandan atau rosen, bagi adonan jadi 2, beri ekstrak pandan/rosen secukupnya di salah satunya lalu aduk rata.
  • Panaskan minyak yg banyak di wajan dng api sedang. Masukkan cetakan kembang goyang ke minyak panas, tunggu sampai cetakan juga memanas (cetakan jangan terlalu panas). Celup cetakan ke dalam adonan, tetapi permukaan atas cetakan jangan sampai ikut terkena adonan. Mskkan cetakan ke minyak (jaga jangan sampai mengenai dasar wajan), diamkan bbrp detiklalu goyang2kan cetakan sampai adonan terlepas dari cetakan. Bila adonan tak mau terlepas, artinya minyak terlalu panas (kclkan api). Goreng & balik kue, masak hingga kekuningan. Angkattiriskan di kertas penyerap minyak.

Ingredients

  •  150 gr Rice flour, 50 gr Flour
  •  ½ tsp Salt, 60 gr Sugar, 2 Eggs
  •  1 st Vanilla, tbsp white Sesame seeds (mix with black sesame seeds)
  •  275 ml Coconut milk1 bottle Frying oil
  •  Pandan extract & Rose extract (optional)

Directions

  • Beat eggs & sugar just to combine; set aside. Mix both flours, salt & vanilla together.
  • Pour the egg mixture into the flour; blend it well with a whisk. Stir in coconut milk little by little until the batter becomes smooth (no lumps)Add in sesame seeds; mix it well.
  • If you want to make cookies with pandan/rose flavor, divide the batter into 2. Stir in some drops of pandan/rose extract.
  • Heat lots of oil in a deep pan/wok over medium heat. Put in the rosette iron mold; wait for awhile until it also becomes hot (but not too hot). Dip mold into the batter, just until below the top edge of mold (keep the top free of batter-do not submerge it)Put the mold into oil (make sure the mold is not touching the bottom of pan). Hold it still for few seconds & then sway the mold gently to release batter from the moldIf batter won’t separate from the mold, it means the oil is too hot (reduce the heat down). Fry & flip the cookies over until light golden in color or crispyRemove from the heat & drain them on paper towels.

Thursday, November 5, 2015

Bulgogi Sapi Korea (Korean Beef Bulgogi)


In Indonesian & English

Bahan

  • 750 gr-1 kg Daging has luar/has dalam/samcan depan
  • 2 sm Wijen sangrai, ½ Bawang bombay-iris2
  • 50 gr Jamur Shiitake, 1 Wortel-iris2
  • 50 gr Jamur putih/Champignon (opsional)
Saus Pencelup:

  • 4 sm Saus soya pekat, 1 st Jahe parut
  • 1 st Cuka beras, 1 st Gula merah
  • 1 st Minyak wijen, ½ st Cabai bubuk
Perendam:

  • 1 buah Pear & ½ Bawang bombay-haluskan
  • 1 sm Minyak sayur, 2 Dn bawang-iris
  • 2 sm Gula merah, 1 sm Minyak wijen
  • 4 Bawang putih sedang-haluskan
  • 3 cm Jahe-haluskan, 5 sm Saus soya pekat
  • 1½ st Lada hitam bubuk

Cara membuat

  • Campur semua bahan saus pencelup lalu simpan di kulkas sampai siap untuk digunakan.
  • Rendam jamur shiitake dalam air hangat sampai jamur empuk. Tiriskan & peras utk membuang kelebihan airnya. Iris2 semua jamur.
  • Iris daging tipis2 berlawanan dng arah seratnya, sisihkan. Campur rata semua bahan perendam di dalam mangkuk. Campur 3-4 sm saus perendam dng irisan baw.bombay & jamur, sisihkan.
  • Masukkan irisan daging ke dalam sisa saus perendam. Aduk rata sampai semua tersaput bahan perendam. Tambahkan irisan baw.bombay & jamur. Tutup & simpan di kulkas selama min. 2 jam atau sampai semalaman bila menggunakan daging jenis yg lebih keras.
  • Keluarkan daging, jamur & baw.bombay dari mangkuk. Anda dapat memanggangnya ataupun memasak dengan menggunakan pan saja bila tidak memungkinkan. Memanggang: Susun irisan daging satu persatu di atas piring2 panggang aluminium. Susun irisan jamur, baw.bombay & wortel secara terpisah dibagian lain dari piring aluminium tsb (Rak panggang juga dpt digunakan. Tetapi bila memanggang di oven, jangan lupa utk menaruh loyang/tatakan di bawah rak tersebut untuk menampung air yg menetes). Letakkan piring aluminium di atas panggangan BBQ atau di dalam oven yg sudah dipanaskan dengan panas sedang-tinggi. Masak sampai daging berwarna kecoklatan merata (3-5 menit/sisi). Dengan pan: Masak irisan bawang & jamur di pan dng panas tinggi. Masukkan daging, masak selama 5-10 menit (sampai matang saja). Tambahkan wortel, masak sebentar. Letakkan di piring2 saji, taburi dengan wijen. Hidangkan dengan nasi hangat & saus pencelup.

Ingredients

  • 750 gr-1 kg Beef tenderloin/sirloin/skirt steak
  • 2 tbsp toasted Sesame seeds, 1 Carrot-sliced
  • 50 gr Shiitake mushrooms, ½ Onion-sliced
  • 50 gr Champignon/white mushrooms (optional)
Dipping sauce:

  • 4 tbsp Dark soy sauce, 1 tsp grated Ginger
  • 1 tsp Rice vinegar, 1 tsp Brown sugar
  • 1 tsp Sesame oil, ½ tsp Chili flakes
Marinade:

  • 1 Pear & ½ Onion-puréed, 2 tbsp Brown sugar
  • 4 cloves medium Garlic & 3 cm Ginger-grind
  • 1 tbsp Vegetable oil, 2 Green onion-cut
  • 5 tbsp Dark soy sauce, 1 tbsp Sesame oil
  • 1½ tsp ground Black pepper

Directions

  • Mix all of dipping sauce ingredients well & then refrigerate until it ready for use.
  • Soak shiitake mushrooms in warm water until they’re soften. Drain & squeeze out any excess water. Slice the shiitake & white mushroom; set aside.
  • Slice beef thinly against the grain of the meat; set aside. Mix marinade ingredients well in a bowl. Combine 3-4 tbsp of the marinade sauce with sliced onion & mushrooms; set aside.
  • Put sliced meat into the rest of marinade sauce. Combining it well until all is covered with the marinade. Add in sliced onion & mushroom. Cover & keep it in the refrigerator for at least 2 hours or overnight for a tougher cut of beef.
  • Remove the meat, mushrooms & onion from marinade bowl. You can grill or just cook the meat in a frying pan if it’s not possible for grilling. Grilling: Lay beef slices separately in aluminum grill plates. Lay sliced mushrooms, carrots & onion in another part of the plate. Place the alu-plate on a heated BBQ grill/oven over medium-high heat & cook until the beef are evenly brown (3-5 min/side). Pan frying: Cook sliced onion & mushroom in a frying pan over high heat. Add in the meat; cook for 5-10 min (until the meat is just cooked). Stir in carrots; cook for a while. Place them in serving plates & sprinkle sesame seeds on top. Serve it with warm rice & the dipping sauce.

Popular Posts

Followers