Translate

Saturday, April 4, 2015

Sayur Bobor (Amaranth Greens/Spinach with Coconut Milk Soup)


In Indonesian & English

Bahan

  • 400 gr Bayam20 lbr Kemangi, 300 ml Air
  • 100 gr Tempe-ptg2, 2 Dn salam, Garam
  • 350 gr Jagung-sisir, 1 Labu siam-ptg2
  • 2 cm Lengkuas-geprek, 400 ml Santan
Haluskan:

  • 5 Bawang merah, 1 st Ketumbar, 3 Kemiri
  • 2 Bawang putih, 2 cm Kencur, 1 st Gula

Cara membuat

  • Tumis bumbu hls. Rebus air, santanbumbu hls & bhn lain (kec. bayam & kemangi) sampai labu & jagung empuk.
  • Mskkan bayam & garam, masak selama 3 mnt. Angkat, beri kemangi, aduk rata.

Ingredients

  • 400 gr Amaranth greens/SpinachSalt, Oil   
  • 100 gr Tempeh-dice cut, 2 Bay leaves        
  • 300 ml Water350 gr Sweet corn-shaved    
  • 20 Lemon basil leavesChayote-small cut   
  • 2 cm Galangal-crushed, 400 ml Coconut milk
Grind into a paste:
  • 3 Candle nuts, 2 cloves Garlic, 1 tsp Coriander
  • 5 Shallots, 2 cm Lesser galangal, 1 tsp Sugar

Directions

  • Sauté the spices pasteBoil the water & coconut milk with sautéed spices & other ingredients (with the exception of spinach lemon basil leaves). Cook until the chayote & corn cooked.
  • Stir in spinach & enough salt; cook for ~ 3 minutes. Remove from the heat; add in lemon basil leaves & stir for awhile.

Tumis Baby Pak Choy Pedas (Stir-Fry Spicy Baby Bok Choy)


In Indonesian & English

Bahan

  • 1½ sm Tauco200 gr Tahu-goreng & ptg2
  • 400 gr Baby Pak choy2 Baw.pth-cincang
  • 2 Cabai keriting & 2 Cabai hijau-iris
  • 1 Daun salam, 1 sm Saus soya pekat
  • 1 sm Saus soya2 sm Saus tiram
  • 100 ml Air, 2 sm Minyak, Garam
  • 1 sm Minyak wijen½ st Lada bubuk

Cara membuat

  • Cuci pak choy, jangan dipotong. Campur semua saustauco & lada. Sisihkan semua.
  • Tumis bawang putih, cabai & salam dng minyak di atas api sedang. Mskkan campuran saus, aduk rata. Tuangi air, masak hingga mendidih. Mskkan pak choy & tahu. Masak hingga batang empuk tetapi masih renyah. Mskkan minyak wijen, bumbui dng garam secukupnya, aduk rata.

Ingredients

  • 400 gr Baby bok choy, 1 Bay leaf
  • 200 gr Tofu-fry & then small cut, Salt
  • 1½ tbsp Fermented soy beans, 2 tbsp Oil
  • Green chilies+2 Cayenne peppers-sliced
  • cloves Garlic-minced100 ml Water
  • 1 tbsp dark Soy sauce, 1 tbsp Sesame oil
  • tbsp light Soy sauce, ½ tsp ground Pepper
  • 2 tbsp Oyster sauce

Directions

  • Rinse the baby bok choy without slicing. Combine sauces ingredients, fermented soy beans ground pepperSet aside.
  • Sauté the garlic, chilies & bay leaf with oil over medium heatStir in the sauces mixture. Pour in the water; bring it to a boil. Put in the bok choy & tofu; cook until the stems are softened but still crunchy. Add in sesame oil & season with enough salt; stir well.

Tumis Daging & Sayuran Saus Hoisin (Stir-Fry Meat in Hoisin Sauce)


In Indonesian & English

Bahan

  • 350 gr Daging sancan/tetelan-iris tipis
  • 75 gr Wortel-potong2, 150 gr Zucchini-iris2
  • 50 gr Baw.bombay-iris2, 2 sm Saus Hoisin
  • 2 Cabai mrh/½ Paprika-iris, 1 st Jahe cincang
  • 150 ml Air, 2 Bawang putih-cincang
  • 1½ sm Saus soya pekat, 1 sm Saus tiram
  • 1 st Lada hitam-gerus kasar, Minyak
  • 1 st Minyak wijen, 1 Daun salam
  • 1 st Maizena+2 st air
Bahan perendam:

  • 1 st Bumbu ngohiang, ½ st Lada bubuk
  • 1 sm Saus hoisin, 1 sm Saus soya pekat

Cara membuat


  • Campur daging dng bahan perendam, biarkan selama 1mnt. Tumis daging dng sedikit minyak hingga daging berubah warna, angkat & sisihkan.
  • Tumis baw.putih, bombay, cabai & jahe dng minyak dng api besar sampai layuKecilkan api ke sedang, mskkan daging, salam, lada hitam & semua sausAduk hingga rata.
  • Beri air, masak hingga mendidih & daging matang. Masukkan minyak wijen, wortel & zucchini, masak hingga sayuran matang. Tuangi larutan maizena, aduk hingga cairan mulai mengental. 



Ingredients

  • 350 gr Flank steak-thinly sliced, 150 ml Water
  • 75 gr Carrots & 150 gr Zucchini-sliced, fry. Oil
  • 50 gr Onion-sliced1½ tbsp dark Soy sauce
  • 2 Red chilies/½ Paprika-cut, tsp Sesame oil
  • 2 cloves Garlic-minced, 1 tsp minced Ginger
  • 2 tbsp Hoisin sauce, 1 tbsp Oyster sauce
  • 1 Bay leaf, 1 tsp Black pepper-coarsely ground
  • 1 tsp Corn starch+2 tsp Water
Marinate ingredients:

  • ½ tsp ground Pepper, 1 tsp Chinese 5-spice
  • 1 tbsp Hoisin sauce, 1 tbsp dark Soy sauce

Directions


  • Combine the meat with marinate ingredients well. Let it stand for ~ 15 min. Sauté the meat with enough oil until the meat color changed. Set aside.
  • Sauté the garlic, onion, chilies/paprika & ginger over high heat until wilted. Reduce the heat to medium; stir in the meat, bay leaf, black pepper & all sauces.
  • Pour in the water; stir until the meat cooked. Add in the sesame oil, carrot & zucchini cook until the vegetable softened. Pour in corn starch mixture; keep on stirring until the sauce thickens. 

Popular Posts

Followers