Translate

Tuesday, November 10, 2015

Kembang Goyang (Indonesian Crispy Flower Cookies)



In Indonesian & English

Bahan

  •  150 gr Tepung beras, 50 gr Tp. terigu
  •  ½ st Garam, 1 st Vanilie, 60 gr Gula
  •  Telur, 1 botol Minyak goreng
  •  275 ml Santan, 2 sm Biji wijen putih (dicampur wijen hitam)
  •  Ekstrak pandan & Ekstrak Rosen (opsional)

Cara membuat

  • Kocok telur & gula hingga menyatu, sisihkan. Campur rata tepung2, garam & vanilie.
  • Masukkan adonan telur ke tepung, aduk dng whisk sampai menyatu. Tuang santan sedikit2 ke adonan sambil terus diaduk hingga adonan halus tak bergumpal. Beri wijen, aduk.
  • Bila hendak membuat sebagiannya menjadi kembang goyang rasa pandan atau rosen, bagi adonan jadi 2, beri ekstrak pandan/rosen secukupnya di salah satunya lalu aduk rata.
  • Panaskan minyak yg banyak di wajan dng api sedang. Masukkan cetakan kembang goyang ke minyak panas, tunggu sampai cetakan juga memanas (cetakan jangan terlalu panas). Celup cetakan ke dalam adonan, tetapi permukaan atas cetakan jangan sampai ikut terkena adonan. Mskkan cetakan ke minyak (jaga jangan sampai mengenai dasar wajan), diamkan bbrp detiklalu goyang2kan cetakan sampai adonan terlepas dari cetakan. Bila adonan tak mau terlepas, artinya minyak terlalu panas (kclkan api). Goreng & balik kue, masak hingga kekuningan. Angkattiriskan di kertas penyerap minyak.

Ingredients

  •  150 gr Rice flour, 50 gr Flour
  •  ½ tsp Salt, 60 gr Sugar, 2 Eggs
  •  1 st Vanilla, tbsp white Sesame seeds (mix with black sesame seeds)
  •  275 ml Coconut milk1 bottle Frying oil
  •  Pandan extract & Rose extract (optional)

Directions

  • Beat eggs & sugar just to combine; set aside. Mix both flours, salt & vanilla together.
  • Pour the egg mixture into the flour; blend it well with a whisk. Stir in coconut milk little by little until the batter becomes smooth (no lumps)Add in sesame seeds; mix it well.
  • If you want to make cookies with pandan/rose flavor, divide the batter into 2. Stir in some drops of pandan/rose extract.
  • Heat lots of oil in a deep pan/wok over medium heat. Put in the rosette iron mold; wait for awhile until it also becomes hot (but not too hot). Dip mold into the batter, just until below the top edge of mold (keep the top free of batter-do not submerge it)Put the mold into oil (make sure the mold is not touching the bottom of pan). Hold it still for few seconds & then sway the mold gently to release batter from the moldIf batter won’t separate from the mold, it means the oil is too hot (reduce the heat down). Fry & flip the cookies over until light golden in color or crispyRemove from the heat & drain them on paper towels.

Popular Posts

Followers