Translate

Thursday, November 5, 2015

Bulgogi Sapi Korea (Korean Beef Bulgogi)


In Indonesian & English

Bahan

  • 750 gr-1 kg Daging has luar/has dalam/samcan depan
  • 2 sm Wijen sangrai, ½ Bawang bombay-iris2
  • 50 gr Jamur Shiitake, 1 Wortel-iris2
  • 50 gr Jamur putih/Champignon (opsional)
Saus Pencelup:

  • 4 sm Saus soya pekat, 1 st Jahe parut
  • 1 st Cuka beras, 1 st Gula merah
  • 1 st Minyak wijen, ½ st Cabai bubuk
Perendam:

  • 1 buah Pear & ½ Bawang bombay-haluskan
  • 1 sm Minyak sayur, 2 Dn bawang-iris
  • 2 sm Gula merah, 1 sm Minyak wijen
  • 4 Bawang putih sedang-haluskan
  • 3 cm Jahe-haluskan, 5 sm Saus soya pekat
  • 1½ st Lada hitam bubuk

Cara membuat

  • Campur semua bahan saus pencelup lalu simpan di kulkas sampai siap untuk digunakan.
  • Rendam jamur shiitake dalam air hangat sampai jamur empuk. Tiriskan & peras utk membuang kelebihan airnya. Iris2 semua jamur.
  • Iris daging tipis2 berlawanan dng arah seratnya, sisihkan. Campur rata semua bahan perendam di dalam mangkuk. Campur 3-4 sm saus perendam dng irisan baw.bombay & jamur, sisihkan.
  • Masukkan irisan daging ke dalam sisa saus perendam. Aduk rata sampai semua tersaput bahan perendam. Tambahkan irisan baw.bombay & jamur. Tutup & simpan di kulkas selama min. 2 jam atau sampai semalaman bila menggunakan daging jenis yg lebih keras.
  • Keluarkan daging, jamur & baw.bombay dari mangkuk. Anda dapat memanggangnya ataupun memasak dengan menggunakan pan saja bila tidak memungkinkan. Memanggang: Susun irisan daging satu persatu di atas piring2 panggang aluminium. Susun irisan jamur, baw.bombay & wortel secara terpisah dibagian lain dari piring aluminium tsb (Rak panggang juga dpt digunakan. Tetapi bila memanggang di oven, jangan lupa utk menaruh loyang/tatakan di bawah rak tersebut untuk menampung air yg menetes). Letakkan piring aluminium di atas panggangan BBQ atau di dalam oven yg sudah dipanaskan dengan panas sedang-tinggi. Masak sampai daging berwarna kecoklatan merata (3-5 menit/sisi). Dengan pan: Masak irisan bawang & jamur di pan dng panas tinggi. Masukkan daging, masak selama 5-10 menit (sampai matang saja). Tambahkan wortel, masak sebentar. Letakkan di piring2 saji, taburi dengan wijen. Hidangkan dengan nasi hangat & saus pencelup.

Ingredients

  • 750 gr-1 kg Beef tenderloin/sirloin/skirt steak
  • 2 tbsp toasted Sesame seeds, 1 Carrot-sliced
  • 50 gr Shiitake mushrooms, ½ Onion-sliced
  • 50 gr Champignon/white mushrooms (optional)
Dipping sauce:

  • 4 tbsp Dark soy sauce, 1 tsp grated Ginger
  • 1 tsp Rice vinegar, 1 tsp Brown sugar
  • 1 tsp Sesame oil, ½ tsp Chili flakes
Marinade:

  • 1 Pear & ½ Onion-puréed, 2 tbsp Brown sugar
  • 4 cloves medium Garlic & 3 cm Ginger-grind
  • 1 tbsp Vegetable oil, 2 Green onion-cut
  • 5 tbsp Dark soy sauce, 1 tbsp Sesame oil
  • 1½ tsp ground Black pepper

Directions

  • Mix all of dipping sauce ingredients well & then refrigerate until it ready for use.
  • Soak shiitake mushrooms in warm water until they’re soften. Drain & squeeze out any excess water. Slice the shiitake & white mushroom; set aside.
  • Slice beef thinly against the grain of the meat; set aside. Mix marinade ingredients well in a bowl. Combine 3-4 tbsp of the marinade sauce with sliced onion & mushrooms; set aside.
  • Put sliced meat into the rest of marinade sauce. Combining it well until all is covered with the marinade. Add in sliced onion & mushroom. Cover & keep it in the refrigerator for at least 2 hours or overnight for a tougher cut of beef.
  • Remove the meat, mushrooms & onion from marinade bowl. You can grill or just cook the meat in a frying pan if it’s not possible for grilling. Grilling: Lay beef slices separately in aluminum grill plates. Lay sliced mushrooms, carrots & onion in another part of the plate. Place the alu-plate on a heated BBQ grill/oven over medium-high heat & cook until the beef are evenly brown (3-5 min/side). Pan frying: Cook sliced onion & mushroom in a frying pan over high heat. Add in the meat; cook for 5-10 min (until the meat is just cooked). Stir in carrots; cook for a while. Place them in serving plates & sprinkle sesame seeds on top. Serve it with warm rice & the dipping sauce.

Popular Posts

Followers