Translate

Sunday, September 20, 2015

Terong Balado (Eggplant in Chili Paste)


In Indonesian & English

Bahan

  • 350 gr Terong ungu-potong2 memanjang
  • 150 ml Air, 1 sm Gula, 1 Daun salam
  • 2 cm Jahe & 2 cm Lengkuas-geprek
  • 3 Daun jerukGaramMinyak goreng
Haluskan:

  • 4 Cabai merah, 5 Cabai keriting, 3 Rawit
  • 2 Bawang putih, 4 Baw. merah, 3 Kemiri
  • 60 gr Tomat½ st Terasi (opsional)

Cara membuat

  • Bakar terong di wajan/pan tanpa minyak sampai agak kecoklatan, sisihkan.
  • Panaskan minyak secukupnya lalu tumis bumbu halusampai harum. Beri air, daun jrk, salam, gula, jahe & lengkuas. Aduk hingga bumbu meresapBumbui dengan garam secukupnya, aduk rata.
  • Masukkan terong bakar, aduk hingga bumbu tercampur dengan terongnya. Masak hingga rasa menyatu, bumbu meresap & sambal mengering.

Ingredients

  • 350 gr Aubergine-cut thick-length-ways
  • Kaffir lime leaves, 1 tbsp SugarSalt
  • 2 cm Ginger & 2 cm Galangal-bruised
  • 150 ml Water1 Bay leaf, Frying oil
Grind into a paste:

  • Cayenne pepper, 3 Birds eye chilies
  • 2 cloves Garlic, 4 Red chilies
  • 4 Shallots, 3 Candlenuts, 60 gr Tomato
  • ½ tsp Shrimp paste (optional)

Directions

  • Roast/toast the eggplant slices until it starts to become brownish; set aside.
  • Heat enough frying oil; saut√© ground spices until fragrant. Add in water, bay leaf, lime leaves, sugar, ginger & galangalStir until the flavor blendedStir in enough salt.
  • Put in roasted eggplant slices; stir to cover them well with the spicy paste. Cook until the paste starts to become dries.

Popular Posts

Followers