Search for a recipe on this Blog

Translate

Tuesday, June 3, 2014

Martabak Telur (Pan Fried Beef & Vegetables Wrap)





In Indonesian & English

Bahan

  • 200 gr Terigu protein sedang+ekstra
  • 1 Telur-kocok, ½ st Garam, 1 sm Margarin
  • 75 ml Air, Minyak sayur & Minyak goreng
Isi:

  • 500 gr Daging kambing/sapi cincang
  • 7 Telur bebek/ayam, 1 st Lada bubuk
  • 250 gr Prei-iris, 5 Daun bawang-iris
  • 200 gr Bawang bombay cincang, 1 st Gula
  • 3 Bawang putih-hlskan, 1 st Jintan bubuk
  • 1 sm Ketumbar bubuk, 3 sm Minyak samin
  • 2½ st Bumbu kari bubuk, Garam secukupnya
Saus:

  • 90 gr Gula merah, 375 ml Air
  • 2 sm Air jeruk nipis, 1 st Garam
  • 1 sm Gula, 1 st Bawang pth bubuk
  • 2-3 Cabai rawit-hlskan (opsional)

Acar:

  • 80 gr Ketimun-ptg kcl, 100 ml Air
  •  4 Baw.merah-belah, Cabai rawit
  • 80 gr Wortel-potong dadu kecil
  • 5 st Cuka, 1 st Garam, 5 st Gula

Cara membuat

  • Kulit: Campur terigu dng margarin, telur, air & garam. Uleni hingga kalis & tidak terlalu lengket. Bagi adonan sama besar jadi 5. Bulatkan, lalu rendam adonan dalam minyak sayur hingga terendam seluruhnya selama 30-60 menit. Angkat dari minyak, tempatkan adonan di wadah tertutup lap lembab selama ± 1 jam.
  • Acar: Campur rata semua bahan acar lalu diamkan minimal selama ± 1 jam. Sisihkan
  • Saus: Campur semua bahan saus. Masak hingga gula larut & mendidih. Angkat lalu saring. Sisihkan.
  • Isi: Tumis bawang putih & bombay dengan minyak samin sampai harum. Mskkan daging, bumbu kari, ketumbar, jintan, gula, garam & prei. Masak hingga matang & air daging kering. Angkat, biarkan hingga dingin. Kocok telur sampai naik, aduk rata dng tumisan daging, garam & daun bawang.
  • Panaskan minyak di wajan datar yg besar/lebar. Taburi meja kerja & tangan dng terigu. Tekan & pipihkan 1 bulatan adonan kulit dng telapak tangan hingga agak melebar (biarkan sisa adonan tetap di dalam mangkuk, tertutup lap lembab). Angkat & pegang 2 ujung adonan, putar adonan ke arah kebalikan jarum jam lalu pantulkan ke atas meja kerja, ulangi beberapa kali hingga adonan benar2 tipis & lebar (dapat juga dengan cara menggilas adonan berbentuk persegi hingga benar2 tipis). Bentangkan adonan kulit tipis tsb di atas wajan panas. Tuang 1/5 bagian adonan isi merata di tengah kulit, lipat kulit kearah tengah spt membentuk amplop yang menutup rapat adonan isi (gunakan sutil utk melipat). Goreng hingga kedua sisi martabak kuning kecoklatan & kering. Angkat, keringkan di kertas penyerap minyakUlangi prosedur untuk sisa adonan kulit & isi sampai habis. Potong2 martabak & sajikan hangat2 bersama acar & sausnya.

* Sebagai alternatif, dapat juga dibuat martabak mini. Nantinya dari 1 buah martabak mini, dapat dipotong menjadi 4. Bahan2 lain & cara membuatnya:

  • Utk kulit: 7 lembar kulit lumpia persegi ukuran 22 cm (skip bahan2 kulit & prosedur pembuatan kulit yang tertera di resep utama). Bahan lain yg diperlukan adalah 1 putih telur sebagai perekat kulit.
  • Pembuatan isi: Lakukan prosedur yang sama sampai ditahap pengolahan untuk daging. Lalu telur dibuat orak arik setengah matang saja (jangan sampai kering/masih agak basah). Angkat dari api, campurkan telur dengan adonan daging & daun bawang.
  • Panaskan minyak di penggorengan datar. Bentangkan 1 kulit lumpia di atas talenan (biarkan sisa kulit lumpia tetap di dalam bungkus seblm digunakan). Beri adonan isi merata di atas kulit. Lipat kulit kearah tengah sehingga menutup rapat adonan isi, lalu rekatkan kulit dengan putih telur. Kerjakan per satu/dua kulit saja (tergantung besar penggorengan yang akan digunakan) agar kulit tidak basah sebelum digoreng. Prosedur selanjutnya sama dengan di atas. Ulangi prosedur untuk sisa adonan kulit & isi sampai habis. Potong2 martabak & sajikan hangat2 bersama acar & sausnya.

Ingredients

  • 200 gr Flour+extra, 1 tbsp Margarine
  • 1 Egg-beaten, ½ tsp Salt, 75 ml Water
  • enough Vegetable/Canola oil & Frying oil
Filling:

  • 500 gr ground Beef/Mutton
  • 7 Duck/Chicken eggs, 1 tsp ground Pepper
  • 5 Green onions & 250 gr Leeks-sliced
  • 200 gr chopped Onion, enough Salt
  • 3 cloves Garlic-grind, 3 tbsp Ghee
  • 1 tsp ground Cumin, 2½ tsp Curry powder
  • 1 tbsp ground Coriander, 1 tsp Sugar
Sauce:

  • 90 gr Coconut/brown sugar, 1 tsp Salt
  • 2 tbsp Lime juice, 1 tsp Garlic powder
  • 375 ml Water, 1 tbsp Sugar
  • 2-3 Bird`s eye chilies-grind (optional)

Pickle:

  • 80 gr Cucumber-small cut, 1 tsp Salt
  • 4 Shallots-halved, 5 tsp Sugar
  • 80 gr Carrot-small dice cut
  • 100 ml Water, 5 tsp Rice vinegar
  • Bird`s eye chilies (optional)

Directions

  • Wrapper: Mix flour with margarine, water, egg & salt. Knead the mixture until it becomes smooth, elastic & less sticky. Divide the dough into 5form them into balls. Saturate dough in enough vegetable oil to cover all for 30-60 min. Remove dough from oilput them in a bowl. Cover the bowl with damp clothlet it stand for ~ 1 hour.
  • Pickle: Combine all pickle ingredients well; let it stand for min. 1 hour. Set aside
  • Sauce: Combine all sauce ingredients; cook until sugar dissolved & the sauce is boilingRemove from the heat & then strain the sauce. Set aside.
  • Filling: Sauté garlic & onion with ghee until fragrant.  Add in meat, coriander, cumin, sugar, salt, curry powder & leek. Cook until the meat liquid evaporate & the meat dries. Remove from the heatlet it cool down. Beat eggs until fluffy; stir in sautéed beef, salt & green onion.
  • Heat some frying oil in a large skillet/griddle. Dust working table & your hands with some flour. Take 1 dough out (cover the rest of dough in bowl with damp cloth again); use your palm to flattening it. Roll out dough into a rectangular shape until it becomes very thin. Lay wrapper in the skillet. Spread 1/5 parts of filling in the center of wrapper evenly. Fold all edges, forming a rectangular envelope to completely enclose the filling (use a shovel spatula-frying utensil to folding it). Fry until both sides are lightly brown & crisp. Remove from the heatdrain on a paper towel. Repeat procedures for the rest of dough & filling. Cut into pieces & serve warm with the pickle & sauce.

* Alternatively, you could also make them into mini pan fried beef & vegetables wrap. Later on, cut each 1 mini pan wrap into 4 pieces. Other ingredients & procedures:


  • The wrapper: 7 sheets of 22 cm rectangular spring roll wrappers (skip the wrapper ingredients & procedures that stated in main recipe). Other ingredient that you`ll need is 1 egg white for gluing.
  • Filling procedures: Do the same procedures stated above until the ground meat have cooked & cooled down. Heat some frying oil over low-medium heat; make scrambled egg (cook only for 1 min-not too dry). Remove from the heat; combine egg with the meat & sliced green onions well.
  • Heat some frying oil in a flat frying pan. Lay wrapper in the working surface (let the rest of wrappers stay inside of the packaging). Spread some filling into the center of wrapper evenly. Fold all edges, forming a rectangular envelope to completely enclose the filling (smear the wrapper with egg white for gluing). Do the wrapping procedure only for each 1 or 2 of them to avoid the wrapper becomes too wet (depends on the size of your frying pan). Fry until both sides are lightly brown & crisp. Remove from the heatdrain on a paper towel. Repeat procedures for the rest of dough & filling. Cut into pieces & serve warm with the pickle & sauce.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Followers