Translate

Thursday, January 3, 2013

Kue Sarang Semut Karamel (Caramel Honeycomb Cake)

In Indonesian & English


Bahan
  • 180 gr Terigu+20 gr Maizena, 6 Telur
  • ½ st Garam, ¾ st Kayu manis bubuk
  • 150 ml Susu kental manis, 1 st Soda kue
  • 150 gr Margarin+50 gr Mentega
  • 400 gr Gula, 6 Daun jeruk, 2 Pandan
  • 1 st Baking powder, 1 st Vanilli
  • 450 ml Air panas, 1 st Air nipis


Cara membuat
  • Karamel: Masak gula dng api kcl hingga leleh & kecoklatan (jangan gosong)Hati2 tuangi air panas sedikit2, aduk sampai gula larut. Mskkan daun jeruk & pandan, masak hingga wangi. Matikan api, beri campuran margarin+mentega, aduk2lah sampai cairBiarkan sirup karamel hingga dingin.
  • Panaskan oven & loyang bulat ukuran 22 cm atau loyang panggang/pyrex persegi 20X23 cm dng api atas bawah 160°C. Ltkkan rak oven di posisi kedua dari bawah.
  • Kocok telur dng whisk hingga menyatu saja, mskkan vanilli, ky mns & garam, aduk. Beri skm, bak.powder & air nipis, aduk pelan2. Tuangi sirup, beri campuran tepung, aduk searah hingga adonan halus. Campur soda kue dng sedikit air kmd mskkan ke adonan, aduk rata.
  • Letakkan sebuah rak kawat berkaki di dlm loyang besar lain yg sdh diisi dng ± 2-3 cm air. Keluarkan loyang yg sdh dipanaskan dari oven, minyaki/oles dng margarin loyang tsbSaring masuk adonan ke loyang panas lalu ltkkan loyang di atas rak kawat. Mskkan semua ke oven. Panggang dng pintu oven sedikit terbuka selama 10 mnt. Rapatkan pintu, panggang lagi 20 mnt. Matikan api atas, letakkan loyang adonan di rak oven & keluarkan rak kawat+loyang berisi air dari oven. Panggang selama 25-30 mnt. Keluarkan, letakkan loyang terbalik diatas rak kawat & biarkan sampai mencapai suhu ruang.


Ingredients
  • 180 gr Flour+20 gr Corn starch, 6 Eggs
  • 1 tsp Lime juice, 1 tsp Vanilla extract
  • 150 ml sweet Condensed milk, ½ tsp Salt
  • 2 Pandan leaves, 6 Kaffir lime leaves
  • 1 tsp Bak.soda, 1 tsp Bak.powder
  • 150 gr Margarine+50 gr Butter
  • 400 gr Sugar, 450 ml hot water
  • ¾ tsp Cinnamon powder


Directions
  • Caramel: Heat the sugar over low heat until it melt & brownish (don`t burn them). Pour in water a little at a time; stir until the sugar dissolved. Add in pandan & lime leaves; cook until fragrant. Turn off the heat; stir in margarine+butter until it melted. Allow the caramel syrup to cool completely.
  • Preheat oven & a 22 cm round tube pan or 20x23 cm square baking pan/Pyrex mold to 160°C over bottom & upper heatPlace the oven rack on the 2nd part of the oven bottom side.
  • Whisk the eggs just to homogenize the whites & yolks. Stir in vanilla extract, cinnamon & salt. Add in condensed milk, bak.pwd & lime juicestir slowly. Pour in the syrup & then stir in the flour mixture. Stir slowly in one direction until smooth. Mix baking soda with a little water, then pour it into the batter; stir to combine it well
  • Place a baking rack in a larger roasting pan filled with ~ 2-3 cm water. Remove preheat baking pan from the oven & grease it. Strain the batter into the hot panPlace the batter pan on baking rack. Put all into the oven & bake the cake with the oven door slightly open for ~ 10 min. Close the oven door upbake for 20 min. Turn the upper heat off; place baking pan on the oven rack & take the baking rack+watered roasting pan out. Bake for 25-30 minRemove the pan; put it upside down in a wire cooling rack; let it cool to room temperature.

Popular Posts

Followers