Translate

Wednesday, April 11, 2012

Roast Chicken with Herb Butter



In Indonesian & English


Bahan
- 1 Ayam utuh, 3 sm mixed Herbs*          - 3 sm Olive oil, 2 st Paprika bbk, 400 ml Air
- 3 Baw. putih-haluskan, 2 sm Terigu       - 1 batang Seledri bsr-ptg2, 50 ml White wine
- 2½ st Garam, 100 gr Mentega tawar     - ½ st Sage, 150 ml Air dari hasil panggangan
- 5 Bawang merah-cincang, 2 st Lada       - 1 st Rosemary, 1 st Thyme, 200 ml Kaldu
- 1 sm Peterseli cincang, 1 Jrk Nipis       - 3 Bawang merah-cincang-utk isian

Cara membuat
Lumuri semua bagian ayam dng air jeruk nipis, diamkan 15 menit. Cuci & keringkan. Campur rata mentega (suhu ruang) dng 1/3 bagian bawang pth hls, 1 sm air nipis, ½ st lada, 1 st garam & mixed herbs. Sisipkan & lumuri mentega berbumbu ini di bawah kulit ayam, sisihkan. Sisakan 1 sm mentega berbumbu utk membuat saus.
Campur ½ st lada, ½ st garam, 2/3 bagian bawang pth hls, peterseli, rosemary, thyme, sage. Lumuri campuran ini ke dlm rongga ayam, kmd isi dng bawang merah cincang & seledri. Ikat kedua kaki dan sayap ayam utk mempertahankan bentuk.
Campur rata olive oil dng paprika bubuk, ½ st lada & ½ st garam. Lumuri bagian luar ayam dengan campuran olive oil ini.
Panaskan oven 220° C. Letakkan ayamposisi dada menghadap ke bwh, di rak panggang yg ditaruh di atas sebuah loyang (tempatkan loyang di bwh rak panggang). Tuang 400 ml air & mskkan 5 baw.merah cincang ke dlm loyang tsb. Panggang ayam ½ jam. Balik posisi ayam (dada menghadap ke atas), lumuri dng campuran olive oil. Kurangi panas oven ke 150°C & panggang ayam 1½ jam, siram ayam tiap 20 menit dng air & cincangan bawang dari loyang.
Saus: Campur 1 sm mentega berbumbu & terigu di mangkuk kecil sampai halus seperti pasta, sisihkan. Panaskan pan dng pns sedang, tuang kaldu & wine. Didihkan. Tuangi air & bawang yg berasal dari loyang panggang, didihkan. Masukkan adonan terigu-mentega, aduk terus & masak hingga sedikit mengental. Bumbui dng ½ st garam & ½ st lada.
* 8 Herb mix: peterseli, dill, garden cress, chervil, daun lokio, garden sorrel, borage, salaburnet. Dapat diganti sesuai dng yang ada saja atau sesuai selera.

Ingredients
- 1 Whole Chicken, 50 ml White wine          - 400 ml Water, 2 tsp Paprika powder
- 3 cloves Garlic-grind, 2 tsp Pepper           - 1 stalk Celery-cut, 1 tsp Rosemary
- 2½ tsp Salt, 100 gr unsalted Butter         - 150 ml Drippings from roasting, 1 Lime
- 5 Shallots-chopped, 3 tbsp Olive oil         - ½ tsp Sage, 200 ml Chicken broth
- 1 tbsp chopped Parsley, 2 tbsp Flour       - 3 Shallots-chopped-for filling
- 3 tbsp mixed Herbs*, 1 tsp Thyme

Directions
Rub the whole part of chicken with lime juice, let it stand for 15 min. Wash & dry the chicken. Combine room temperature butter with 1/3 parts of ground garlic, 1 tbsp lime juice, ½ tsp pepper, 1 tsp salt & mixed herbs. Rub this herb butter under the chicken skin; set aside. Save 1 tbsp herb butter for making the gravy.
Mix ½ tsp pepper, ½ tsp salt, 2/3 parts of ground garlic, parsley, rosemary, thyme, sage. Rub chicken cavity (inside part) with this ingredient; then fill it up with chopped 3 shallots & cut celery. Tie chicken wings & also legs together loosely to hold shape.
Combine olive oil, paprika powder, ½ tsp pepper & ½ tsp salt well. Brush the outer part of chicken with olive oil mixture.
Preheat oven to 220° C. Place the chicken, breast side down, on a rack in a baking dish (place the dish under the rack). Pour 400 ml water & put chopped 5 shallots onto the dish. Roast chicken for 30 min. Turn the chicken oversmear chicken with olive oil mixture. Reduce oven temperature to 150°C & roast chicken for 1½ hoursbasting every 20 minutes with the drippings (including chopped shallots).
Gravy: Mix 1 tbsp herb butter & flour in a small bowl into smooth pasteset aside. Preheat saucepan over medium-high heat. Pour in chicken broth & wine; bring it to simmer. Pour drippings from roasting (incl. the shallots) into the saucepan; bring it to a simmerWhisk in the flour paste. Simmer sauce until slightly thickened, whisking constantly. Season with ½ tsp salt & ½ tsp pepper.
* 8 Herb mix: parsley, dill, garden cress, chervil, chives, garden sorrel, borage, salaburnet. You could also use other kind of herbs as desired.

Popular Posts

Followers