Translate

Sunday, April 22, 2012

Pangsit Goreng/Rebus (Fried/Boiled Wonton)




In Indonesian & English

Bahan
Isi Pangsit:                                                        Kulit Pangsit:
-  75 gr Udang & 125 gr Ayam-cincang          -  250 gr Terigu, 1 Kng telur
-  ½ st Lada, 1 sm Bawang goreng-hlskan       -  50 gr Margarin-lelehkan
-  Telur, 1 st Garam, 1 st Kecap ikan         -  100 ml Air, ½ st Garam
-  1 sm Minyak wijen, 1 Daun bawang-ptg       Bahan lain:
-  2 Baw.putih-hlskan, 1 cm Jahe-cincang       -  Terigu-taburan, 1 Pth telur, Minyak
-  1 st Kecap asin, 2 sm Tp. tapioka

Cara membuat
-   Kulit: Campur semua bahan, uleni hingga kalis. Gilas adonan diatas talenan bertabur sedikit terigu hingga pipih, potong2 seukuran 15X15 cm.
-   Isi : Tumis baw pth & jahe. Mskkan ayam+udang, masak hingga matang. Angkat kmd aduk rata dng semua bhn isi. Letakkan 1 st adonan isi ± 3 cm dari salah satu ujung kulit pangsit, lipat ujungnya hingga menutupi adonan isi, rekatkan sisi ujungnya dng putih telur, bentuk sesuai selera.Taburi dng sedikit terigu.
-   Rebus pangsit hingga matang atau goreng hingga kecoklatan, balik2 seperlunya. Sisa kulit dapat digoreng tanpa isi (jadi kerupuk pangsit).
-   Pangsit goreng enak dimakan dng mie ayam, bakwan malang, lo mie ataupun camilan. Pangsit rbs dihidangkan sbg soup pangsit atau juga dimakan dng mie ayam maupun bakwan malang.
-   Pangsit mentah dpt disimpan di freezer dng terbungkus rapat selama ± 2 bln. Anda juga dpt menyimpan sisa pangsit goreng di dlm box & kmd dipanaskan di oven 200º C selama 15 mnt.
-   Klik pada link utk resep2 membuat: Mie Ayam Bakso & Pangsit; Lo Mie; Bakwan Malang

Ingredients
Filling ingredients:                                                      Wrapper ingredients:
-  75 gr ground Shrimp & 125 gr ground Chicken      -  250 gr Flour, 1 Egg yolk
-  1 tsp Salt, 1 tbsp Fried onion-grind                    -  50 gr Margarine-melted
-  1 tbsp Sesame oil, 1 Green onion-cut                  -  100 ml Water, ½ tsp Salt
-  2 clove Garlic-grind, 1 cm Ginger-minced            Other ingredients:
-  1 tsp Fish sauce, ½ tsp Pepper, 1 Egg                 -  1 Egg white, Flour-extra
-  2 tbsp Tapioca flour, 1 tsp Soy sauce                 -  Frying fat

Directions
-   Wrapper: Combine all wrapper ingredients; knead the dough well. Turn the dough out onto a lightly floured surface; roll out until very thin. Cut into 15 cm squares.
-   Filling: Sauté garlic & ginger; stir in the chicken & shrimp until all are cooked. Remove from heat; combine with other filling ingredients well. Spoon 1 tsp filling onto ~ 3 cm from one corner of the wrapper; fold the corner to cover the filling; smear the edges with egg white to stick them together. Form it as you desired. Sprinkle with a little bit flour.
-   Boil wonton in boiling water until cooked or you can fry it in hot oil until golden brown. Turning as necessary to ensure that both sides are golden brown. If there is some rest of the wrapper, you can just frying it without the filling too (making it into wonton crackers).
-   Serve fried wonton with noodles & sautéed chicken-mushrooms, mixed dumplings soup à la Malang, Braised Noodles in Thick Broth or it can be serve as a snack. Serve boiled wonton as wonton soup, serve it with noodles & sautéed chicken, or serve it with mixed dumplings soup à la Malang.
-   Well wrapped raw wonton stores for ~ 2 months in the freezer. If there are some rests, you could also store fried wonton in a container & then heat them up later on in the oven at 200º C for ~ 15 min.

Popular Posts

Followers