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Friday, November 4, 2011

Ayam Kuluyuk/Koloke (Sweet & Sour Chicken)


In Indonesian, English & German (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
Bahan Saus:
  • 2 st Maizena+2 sm Air, 2 cm Jahe & 2 Bawang putih-cincang
  • 4 sm Jus nanas, 2 st Cuka, 1 st Lada, 2 st Angciu (opsional)
  • 1 Wortel-iris halus, 6 sm Saus tomat, 300 ml Air, 8 st Gula
  • ½ Bawang bombay+250 gr Nanas+½ Paprika/3 Cabai-iris
  • 1 sm Kecap asin, 3 sm Mentega/Margarin, 1 st Garam
Bahan Ayam:
  • 600 gr Fillet dada ayam-iris2 tipis, 2 Bawang putih-haluskan
  • 1 sm Kecap asin, 1 st Garam, Tepung panir, Minyak goreng
  • ½ Jeruk nipis, 1 st Ketumbar bubuk, 1 st Lada, 1 Telur
  • Tepung terigu secukupnya+½ st Baking soda

Cara membuat
  • Lumuri ayam dengan bawang putih, air nipis, lada, garam & ketumbar, diamkan ± 30 mnt. Baluri ayam dng terigu+baking soda, celup di telur & baluri dng panir. Goreng dalam minyak panas sampai kecokelatan.
  • Saus: Tumis bawang putih, bombay, paprika & jahe dng mentega. Mskkan wortel & nanas, aduk hingga rata. Beri juice nanas, air, bumbu2, angciu, cuka, saus tomat. Didihkan. Tuangi larutan maizena. Aduk hingga mengental.
  • Taruh ayam di piring saji, siram dng sausnya. sesaat sebelum dihidangkan. Aduk hingga ayam terlapis saus dng rata lalu hidangkan.
 
Ingredients
Sauce ingredients:
  • 2 tsp Corn starch+2 tbsp Water, 1 tbsp salty Soya sauce
  • 2 cm Ginger & 1 Garlic clove-minced, 2 tsp Rice vinegar
  • 250 gr Pineapple+½ Onion+½ Paprika/3 Red chilies-sliced
  • 1 Carrot-matchstick sliced, 300 ml Water, 8 tsp Sugar
  • 6 tbsp Tomato sauce, 2 tsp Chinese rice wine (optional)
  • 3 tbsp Butter/Margarine1 tsp Salt, 1 tsp Pepper
  • 4 tbsp Pineapple juice
Chicken ingredients:
  • 600 gr Chicken breast fillet-sliced, 2 Garlic cloves-grind
  • 1 tsp ground Coriander, 1 tbsp salty Soya sauce, 1 Egg
  • ½ Lime, 1 tsp Salt, 1 tsp Pepper, enough Breadcrumbs
  • enough Flour+½ tsp Baking soda, frying Oil

Directions
  • Rub the chicken with garlic, lime juice, pepper, salt & coriander. Let it stand for 30 mins. Roll the chicken in the flour mixture; dip slightly in the egg; then roll them in the bread crumbs. Fry until golden brown & then set aside.
  • Sauce: Sauté garlic, onion, ginger & paprika with butter. Stir in the carrot & pineapple, combine well. Pour in water, pineapple juice, Chinese rice wine, vinegar, tomato sauce & seasoning. Bring it to a simmer, then pours in the cornstarch mixture. Cook until the sauce becomes rather thick.
  • Place the fried chicken in a serving plate; then pour the sauce over. Toss to lightly coat the chicken with the sauce & serve immediately.

 

Zutaten

Soße:

  • 2 TL Maisstärke+2 EL Wasser, 1 EL salzige Sojasauce
  • 2 cm Ingwer & 1 Knoblauchzehe-gehackt, 2 TL Reisessig
  • 250 gr Ananas+½ Zwiebel+½ Paprika/3 Rote Chilis-in Scheiben geschnitten
  • 1 Karotten-Scheiben, 300 ml Wasser, 8 TL Zucker
  • 6 EL Tomatensauce, 2 TL chinesischer Reiswein (optional)
  • 3 EL Butter/Margarine, 1 TL Salz, 1 TL Pfeffer
  • 4 EL Ananassaft

Hähnchen:

  • 600 gr Hähnchenbrustfilet in Scheiben geschnitten, Bratenöl
  • 1 TL Koriander gemahlen, 1 EL salzige Sojasauce, 1 Ei
  • ½ Limette, 1 TL Salz, 1 TL Pfeffer, genug Semmelbrösel
  • genug Mehl+½ TL Backpulver, 2 Knoblauchzehen-gerieben

 

Anweisung

  • Das Hähnchen mit Knoblauch, Limettensaft, Pfeffer, Salz & Koriander einreiben. 30 Minuten stehen lassen. Danach rollen Sie das Huhn in der Mehlmischung; leicht in das Ei tauchen; dann in den Semmelbröseln wälzen. Goldbraun frittieren und dann beiseite stellen.
  • Soße: Knoblauch, Zwiebel, Ingwer & Paprika mit Butter anbraten. Karotte & Ananas unterrühren, bis sie sich gut vermischen. Gießen Sie Wasser, Ananassaft, chinesischen Reiswein, Essig, Tomatensauce & Gewürze hinzu. Bringen Sie es zum Köcheln und gießen Sie dann die Maisstärkemischung ein. Kochen, bis die Soße wird ziemlich eingedickt ist.
  • Legen Sie das gebratene Huhn in eine Servierplatte; dann die Soße darübergießen. Das Hähnchen leicht mit der Sauce bestreichen und sofort servieren.

1 comment:

  1. Hallo Karin, can I have this recipe in german please. Im lokking for this since years. Thank you very much.
    Greetings Julia Trautmann

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